Bostad & lokal31/1

Källfelts energispartips

1. Energisnålt, standby eller urdragen kontakt?
Använd energisparläge hellre än din standby på tv och dator. Men bäst av allt är att dra ut kontakterna på dina apparater.

2. Se över dina elprylar i hemmet
En bra grundregel är: om någonting blir varmt, om det är en adapter, dosa eller liknande, så drar det el. För lampor är LED mest hållbart och energisnålt.

3. Tvätt-tips
Fyll tvättmaskinen! Använd så låg temp du kan när du tvättar – sänker du från 60 till 40 grader när du tvättar halverar du nästan din energiförbrukning. En torktumlare drar upp till fyra gånger mer el än en tvättmaskin, ett torkskåp åtta gånger så mycket.

4. Fyll diskmaskinen
Att köra disken i diskmaskinen är mer energisnålt än att handdiska med rinnande vatten. Välj ett energisnålt program eller sänk temperaturen på programmet.

5. Lock och vattenkokare
När du kokar på spisen är det bäst att använda lock – värmen kapslas in och det tar kortare tid. Men mest energi sparar vattenkokaren.

6. Använd mikron istället
Att värma upp ugnen kräver mycket energi. Det är inte alltid man vill använda mikrovågsugnen men när du ska värma mindre portioner är det verkligen värt det.

7. Duscha snabbt
Halverar du duschtiden så halverar du energiförbrukningen! Stäng av mellan schamponering och tvättning. Om du drar ned på tempen också gör det stor skillnad på elräkningen.

8. Undvik badkaret
Även om det är mysigt att komma in i värmen och ta sig ett bad är det inte det bästa för dig som vill spara in på elen. Uppvärmningen är dyr och vattenmängden är stor.

9. Frys- och kylskåpssmart
Tina maten i kylen innan du tillagar den, kylen drar nytta av kylan! Frosta av frysen och rengör baksidan ett par gånger per år, så behöver den inte jobba så hårt.

10. Gamers i hemmet?
Laptops drar generellt mindre än stationära datorer, men stäng av båda ordentligt för en lättare elräkning. De nyaste spelkonsolerna, Xbox och Playstation, kostar upp till 150 kr styck på standby-läge varje år.