Bostad & lokal26/3

Källsortera mera

Har du koll på Källsorteringen?

Du har kommit hem från jobbet och öppnar ännu ett stort kuvert fyllt med reklam. Det kommer gå rakt i soporna tänker du. Men i vilka sopor? Ska kuvertet sorteras som papper, plast eller kanske restavfall? En femtedel av allt som sorteras hamnar i fel avfallskärl och ibland kan det vara knepigt att veta vad som ska hamna vart i källsorteringen. För att underlätta detta har vi samlat några användbara tips för att alltid göra det smidigt för dig att sortera ditt avfall. Sorteringen är ett enkelt sätt att göra en liten tjänst för vår miljö!

Minska svinnet

Ett smidigt sätt att göra det enklare att sortera är att minska det som behöver sorteras. Vårt matsvinn är betydligt större än vad det behöver vara och med lite enkla tips och planering kan du minska ditt svinn med 30% - bra för både miljön och plånboken! Ett effektivt sätt att minska svinn är att handla och laga mat utefter vad du har i kylskåpet och inte efter röda priser i butiken. Men ibland tryter inspirationen, vad gör man då? Idag finns det massa smarta appar där du kan ange vad för matvaror du har hemma och sedan få förslag på vilka smarriga rätter du kan laga av det.

Farligt avfall-bilen och återbruksbilen

Till Farligt avfall-bilen kan alla hushåll i Göteborg lämna sitt farliga avfall och mindre el- och elektronikprodukter. Vi har väl alla den där lådan med en gammal trasig mobiltelefon och en drös rostiga batterier. Passa på att skänka det som är helt, och inte längre används av dig, till återbruksbilen. Det hänger med Farligt avfall-bilen varannan gång.

Sorteringsguiden

Sorteringsguiden på Göteborgs stads hemsida är en sökfunktion där du skriver in vilket avfall du har och får direkt svar på hur du kan källsortera det. Här får du svar på hur du ska sortera fönsterkuvert eller mjölkkartongen med plastkork.

Källsortering

En tävling för hela familjen! Sätt upp en poänglista där du får ett poäng för varje sorterat avfall. Den med minst poäng när påsen är full får gå ut med återvinningen.

Nu kommer garanterat allt att återvinnas!