Information14/4

Ventilation är viktigt

1. Stäng inte
Ventilationssystemet ska se till att gammal luft förs ut och att ny luft kommer in. Fungerar den inte som den ska kan den bli skadlig både för dig själv och för huset.

Inomhusluften består bland annat av fukt och föroreningar vilket är anledningen till att vi måste byta ut den, alltså ta in tillräckligt mycket frisk uteluft. Finns det fönsterventiler i lägenheten ska de alltså inte stängas, även om man upplever att det drar. Effekten blir ofta den motsatta och koncentrationen av föroreningar i luften kan öka och luftfuktigheten blir för hög. Fukten sätter sig i sin tur längs väggar, fönster och möbler och det kan orsaka mögel och röta, vilket gör inomhusklimatet ännu mer ohälsosamt.

2. Hindra inte värmen
Tänk på att ha fritt framför elementen. En soffa eller ett bord framför ett element hindrar effektivt den varma luften från att stiga uppåt. Då kan det upplevas som dragit och kallt eftersom den kalla luften från fönstret istället får fritt fram.

3. Enkelt test
Är du osäker om ventilationen fungerar kan du enkelt kolla funktionen. Håll en bit toapapper mot frånluftsventilen i kök eller badrum. Fastnar pappret är suget okej.

4. Ändra inte inställningar
En byggnad och alla dess lägenheter är injusterad av en ventilationstekniker för att alla lägenheter ska ha en bra inomhusmiljö. Ifall du ändrar på ventilerna och deras inställning i din lägenhet gör det att både du och dina grannar får ett sämre inomhusklimat.